Tóth László

Tóth László vagyok. Közlekedésmérnökként, azon belül csomagolásfejlesztőként végeztem Győrben. Sok minden érdekelt, így biztosítási üzletkötőként és pénzügyi tanácsadóként is tevékenykedtem, miközben a hozzá kapcsolódó képzéseket is elvégeztem. Ezek után kerestek meg a szakterületemről, így 17 éve csomagolásfejlesztőként dolgozom egy nemzetközi cégnél (Dometic Zrt.).

Ez alatt az idő alatt is képeztem magam. Elvégeztem a Magyar Szabványügyi Testület csomagolási szakértő képzését, ami a csomagolási hulladékok csökkentéséről, kezeléséről szól a tervezésben, az előírt szabványokkal összhangban. Elvégeztem különféle IATF autóipari képzéseket, mivel közben autóipari beszállítók is lettünk.

Mint már korábban említettem, sok minden érdekel, így már korán kialakítottam magamnak egy olyan gyakorlatot, hogy a fizetésem egy részét minden hónapban szakkönyvekre fordítottam. Az önfejlesztést manapság a Tudástár Klubban is folytatom, 2022 ranglista nyertese lettem.

Vad Ágnes hívott az IDG Hub alapításakor, amit örömmel vettem, mivel egyrészt fontosnak tartom az önfejlesztést, másrészt én a Sustainable Development Goals (Fenntarthatósági Fejlődési Célok) gyakorlati megvalósításában dolgozom csomagolásfejlesztőként.

Mi azt tudjuk hozzátenni az SDG célok megvalósításához, hogy optimálisan tervezzük meg a csomagolásokat, minél kevesebb hulladékkal, valamint a hulladékok is lehetőleg újra felhasználhatóak legyenek, de legalább valamilyen módon kezelhetőek. Ez azt jelenti, hogy a természetben nem lebomló anyagokat lehetőleg kerüljük (sajnos nem lehet minden esetben), de minimum újrahasznosítható anyagot használjunk. Manapság teret nyernek a természetben lebomló műanyagok, de még sokkal drágábbak, mint a hagyományos változatok.

Kormányzati szinteken is megfogalmazódnak célok, amelyeket el kell érni a hulladék kibocsátás és begyűjtés terén. Ezekhez a célokhoz minden egyes ember hozzá tud tenni. Sajnos még sokan eldobálják a szemetet. Nem gyűjtik szelektíven a hulladékot. Ezek apró dolgok, de a nagy dolgok kis lépésekkel kezdődnek.

Az IDG segít eljuttatni az egyes emberektől a különböző szervezeti egységekig azt a tudást, ami már összegyűlt, ill. közösen összegyűjtünk. Az önfejlesztés segítségével mindenki tudja hasznosítani ezt a tudást és természetesen a saját részét is hozzáteheti. Ezekből a kis lépésekből áll majd össze az a globális változás, ami a nagy célok megvalósításához szükséges.

Én már teszek a célok eléréséért, de azért csatlakoztam az IDG-hez, hogy megosszam másokkal is a tudásomat, valamint én is tanuljak új dolgokat. Ezen túl kell egy fórum (ez az IDG), ami szélesebb rétegekhez el tudja juttatni, hogy mindenki tud tenni valamit a szebb, egészségesebb egyszóval élhetőbb jövőért.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s